honoris causa zenon grocholewski

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi i-a acordat cardinalului Zenon Grocholewski titlul de Doctor Honoris Causa, vineri, 5 noiembrie 2010, în aula magna a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza". Cardinalul este prefect al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică din Vatican.
Printre cei prezenţi au fost PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi, pr. prof. dr. Emil Dumea, de la acelaşi institut, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul universităţii "Alexandru Ioan Cuza", profesori din cadrul universităţii şi de la institutul menţionat, seminariştii şi alţi invitaţi.
Întâlnirea a început cu intonarea cântecului Gaudeamus de corala "Gaudete" a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
Cuvântul de deschidere a fost adresat de prof. univ. dr. Vasile Işan. După salutul de bun venit, rectorul a subliniat legătura care există întrefides et ratio. Raţiunea are nevoie de credinţă pentru a nu se cădea în secularism, iar credinţa are nevoie de raţiune pentru a nu se cădea în fundamentalism.
A urmat apoi Laudatio, citită de PS Petru Gherghel. În această cuvântare s-au prezentat date biografice despre Eminenţa sa Zenon Grocholewski şi despre activitatea pe care o desfăşoară.
A urmat apoi decernarea titlului Doctor Honoris Causa. Actul de numire a fost citit mai întâi în limba latină şi apoi în limba engleză. A primit diploma şi semnele distinctive ale acestui nou titlu. De asemenea, corala "Gaudete" i-a cântat un călduros "La mulţi ani".
După ce a mulţumit pentru distincţia primită, Eminenţa sa a ţinut un discurs. A afirmat că se bucură că Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este pentru el Alma Mater. De asemenea, s-a arătat onorat de faptul că a primit acest titlul în acest an aniversar şi pentru faptul că a fost înconjurat de multe personalităţi.
A urmat în continuare un discurs despre libertate şi adevăr, pregătit de card. Zenon Grocholewski şi citit de pr. dr. Mihai Patraşcu. În acest discurs cardinalul a atras atenţia asupra termenului libertate. Adevărata libertate este cea care creează. Noi suntem liberi "pentru a" face binele şi nu suntem "liberi de". În plus, pentru a face binele, trebuie să cunoaştem adevărul şi să ne ghidăm viaţa după el. Iar acest adevăr nu este altul decât Cristos, mort şi înviat.
În încheiere, coala "Gaudete" a ţinut un mic recital cu cântece în limba latină şi limba poloneză.
La ora 18.00, în aceeaşi zi, Eminenţa sa a prezidat sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, la care a concelebrat PS Petru Gherghel, fiind invitaţi preoţi, profesori, seminarişti şi credincioşi din parohiile ieşene. Oaspetele a avut un mesaj special pentru credincioşi.
În România, cardinalul polonez a primit acelaşi titlu de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti, la 13 iunie 2006, şi din partea Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, la 20 februarie 2009.
Cardinalul Grocholewski este a doua personalitate a lumii catolice care primeşte acest titlu din partea universităţii ieşene, prima fiind cardinalul Karl Lehmann, arhiepiscop de Meinz (Germania), căruia, la 28 aprilie 2004, i-a fost acordat acelaşi titlu. Cardinalul Zenon Grocholewski s-a născut în Polonia la 11 octombrie 1939. A fost hirotonit preot la 27 mai 1963 de arhiepiscopul Antoni Baraniak. În anul 1972 a obţinut doctoratul în drept canonic la Universitatea "Gregoriana" din Roma. În anul 1974 a obţinut diploma de avocat la Tribunalul Apostolic "Sacra Romana Rota". În anul 1972 a început să lucreze pentru Sfântul Scaun, la Tribunalul Suprem "Segnatura Apostolica", unde din 1982 şi până în 1998 a îndeplinit misiunea de secretar, iar din 1998 şi până în 1999 cea de prefect. La 21 decembrie 1982 a fost numit episcop titular de Acropolis, apoi, la 6 ianuarie 1983, a primit consacrarea episcopală din mâinile papei Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 1991 a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop. De la 15 noiembrie 1999 este prefect al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică. În Consistoriul de la 21 februarie 2001 a fost ales cardinal. A fost profesor la Facultatea de Drept Canonic a Universităţii Pontificale Gregoriana (1975-1999), la Universitatea Pontificală din Lateran (1980-1984) şi la "Studio Rotale" (1986-1998). A publicat numeroase lucrări în diferite limbi. Mai multe universităţi din lume i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
(sursa: www.ercis.ro)